fbpx

Iviana Penić: „Teorija je bitna za razumijevanje, ali primjeri iz prakse su ono što nas približava svakoj temi i što nas čini bogatijima!“

Iviana Penić: „Teorija je bitna za razumijevanje, ali primjeri iz prakse su ono što nas približava svakoj temi i što nas čini bogatijima!“

Iviana Penić zaposlena je u tvrtki Europhone, najvećem franšiznom partneru vodećih hrvatskih teleoperatera. To je poslovanje koje broji preko 160 zaposlenih i 29 poslovnica diljem Hrvatske. S obzirom na kontinuirani rast i razvoj tvrtke, slobodno joj vrijeme poprilično ograničeno, ali svaki slobodan trenutak koristi za druženje s pozitivnim i osobama željnim novih znanja. Osim što voli vrijeme provoditi u prirodi, voli se upoznavati s novim gastronomskim trendovima unutar i izvan granica Lijepe Naše. Uz sve svoje obveze, predavačica je na programu Voditelj ljudskih potencijala na Institutu na menadžment. S Ivianom smo porazgovarali o njezinom dosadašnjem iskustvu i o ulozi voditelja ljudskih potencijala u tvrtki, a donosimo vam i tri savjeta za sve oni koji će jednog dana postati voditelj ljudskih potencijala.

Još za vrijeme fakultetskih dana bavili ste se radom u području ljudskih resursa, autorica ste projektnog prijedloga koji je bio odobren od strane Europske komisije, studirali ste ekonomiju. Što Vas je usmjerilo k ljudskim resursima, kada se spoznali da Vam odgovara to područje? Što Vas je potaklo da se time bavite?

Moj put prema ljudskim resursima nije bio ciljan, već sasvim slučajan te sam poslije shvatila da je to posao kojim se želim baviti i koji mi predstavlja zadovoljstvo. Ljudski resursi su poziv koji vam omogućava da stalno dobivate feedback na svoj rad i da osjećate da ste dio pozitivnih promjena u organizaciji.

Koliko su vaša studentska iskustva doprinijela Vašem znanjima i vještinama i sadašnjem poslu?

Za vrijeme studiranja sam s nekolicinom kolegica osnovala udrugu za promicanje projektne kulture te sam kroz djelovanje te udruge, organizirajući posebne projektne edukacije i predavanja, jako puno naučila što znači suradnja, komunikacija, što znači koliko su detalji bitni za uspjeh bilo kojeg projekta.

Studentska iskustva su svakako bila dragocjena, ali sam mišljenja da u vrijeme kad sam ja studirala nije bilo dovoljno praktičnih primjera onoga što smo usvajali. Svakom studentu bi savjetovala da pokuša uz studij ujedno i ući u neku organizaciju, pa makar samo slagali dokumentaciju. Na taj način će biti puno spremniji za tržište rada, a potom će i lakše povezivati naučeno s praksom.

S čime se sve svakodnevno susrećete kao voditeljica ljudskih resursa u području zapošljavanja?

Moja svakodnevica ne postoji, svaki dan je novi izazov koji nosi rad s ljudima. Naravno, već duže vrijeme primjećujem nedostatak kvalitetnih djelatnika na tržištu te primjećujem da ljudi ne shvaćaju važnost dodatne edukacije, važnost rada na sebi. Iz tog razloga se veselim svakom predavanju na Institutu s obzirom na to da su tamo polaznici željni učenja i novih znanja. To me izuzetno veseli.

Nakon što ste ga uspješno završili, sada ste i predavačica na programu Voditelj ljudskih resursa na Institutu za menadžment. Kako je to biti u objema ulogama, i polaznice i predavačice?

Nikad neću zaboraviti prvo predavanje g. Blajića koje je započelo izrekom „Uzmite mi sve, samo mi pustite moje isprike!“ i primjer iz prakse kroz koji nam je približio pojam korporativne kulture. Tada sam shvatila koliko je bitno da, za razliku od fakulteta, stoji preda mnom osoba iz realnog sektora. Iskreno, kada mi se pružila prilika postati predavačem na institutu, smatrala sam da će to biti odlično iskustvo i da ću se na svakom predavanju truditi našim polaznicima približiti praksu.

Teorija je bitna za razumijevanje, ali primjeri iz prakse su ono što nas približava svakoj temi i što nas čini bogatijima.

Što biste s pozicije sebe kao polaznice sugerirali sebi predavačici i obrnuto?

Da sam polaznica, rekla bi si da se još malo opustim, uvijek je neka pozitivna trema prisutna i želja da što bolje prenesem svoje znanje i iskustvo. A kao predavač polazniku rekla bi da se nikad ne ustručava postavljati što više pitanja, ne postoje glupa pitanja.

Što polaznike najviše zanima, što potiče njihov interes?

Polaznici su uvijek raznih profila i iskustava tako da je svaka grupa polaznika posebna. Njihovi interesi su različiti, nekad ih više zanimaju KPI-evi, a ponekad su više orijentirani k alatima koje ima predstavljam, a ponekad više pričamo o situacijama iz pojedinog radnog iskustva i traže savjete za unaprjeđenje svog rada ili rješenja za neke probleme.

Što polaznici od Vas kao mogu očekivati? Kakav je omjer teorije i prakse na Vašim predavanjima?

Kao što sam već navela, teorija je u omjerima nužnog kako bi se razumjeli primjeri iz prakse. Budući da sam radila u različitim branšama, imamo bogat portfelj primjera za svaku od njih. Također, od mene na kraju svakog predavanja dobiju alate koje ja osobno koristim u radu te slobodu korištenja istim.

I za kraj, kao voditeljica ljudskih resursa s bogatim iskustvom, koja su Vaša tri najvažnija savjeta za buduće voditelje?

Savjeta je puno, ali kao 3 najvažnija bi izdvojila:

1. Ne ustručavajte se izboriti za svoje ideje.

2. Uvijek imajte kvalitetnu suradnju s menadžmentom jer bez nje nećete ništa postići.

3. Kontinuirano radite na svom razvoju, toga nikad dovoljno!