fbpx

Predstavljamo vam Tina Šuškovića, našeg financijaša koji se kune u to da je jedina sigurna investicija ulaganje u znanje

Predstavljamo vam Tina Šuškovića, našeg financijaša koji se kune u to da je jedina sigurna investicija ulaganje u znanje

Dragi ljubitelji financija, računovodstva, poslovnog planiranja  i svi oni koji ćete to uskoro postati, predstavljamo vam Tina Šuškovića. Tino je bio polaznik našeg  programa Financijski analitičar, a zahvaljujući želji za stalnim učenjem i napredovanjem, danas je i naš predavač 🙂

Tino Šušković stručni je specijalist menadžmenta financija, bankarstva i osiguranja te magistar međunarodnih odnosa i diplomacije. Trenutno radi kao CFO za Hoss grupu, a svaki slobodan trenutak koristi za rad na sebi. Zamolili smo ga da nam pojasni kada je i kako sve počelo.

Ljubav prema brojkama rodila se na preddiplomskom studiju kada sam za završni rad izabrao Metodologiju izrade poslovnog plana s praktičnim primjerom. Shvatio sam kako izrada takvog poslovnog plana povezuje baš sve predmete. Nakon toga sam svaki sljedeći predmet promatrao kroz prizmu takve studije i primjera kojeg sam izradio.

Pri samom završetku diplomskog studija počeo sam učiti osnove u jednoj maloj revizorskoj tvrtki, gdje sam proveo istraživanje kako revizija utječe na financijski rizik poduzeća za diplomski rad. Za taj sam rad dobio Dekanovu nagradu i tako sam znao da sam na „pravom putu“ s temom brojki.

Ipak, nakon završetka studija, Tino nije odmah nastavio raditi u financijama, što bi možda bio logičan slijed. Objasnio nam je i zašto.

Nakon diplome nisam nastavio raditi u financijama jer sam prihvatio ideju prijatelja i krenuo u otvaranje start-upa. To je bila prava škola u svakom smislu te riječi. Čak smo se tri godine ubijali na tržištu i nismo mogli prihvatiti da savršena ideja ne može na hrvatskom tržištu napraviti „Proof of concept“ i stvoriti održivi poslovni model kojeg bi skalirali na globalno tržište.

Iako se naš poslovni plan nije ostvario, tu sam naučio da je neuspjeh sastavni dio uspjeha. Od tada imam jasan stav: ili sam pobijedio ili sam naučio. Iskustvo u start-upu pomoglo mi je u budućnosti, prvenstveno u pisanju poslovnih planova za druge poduzetnike i projekte jer sam ih nakon tog iskustva gledao potpuno drugačije.

No to je taman bilo vrijeme kada su na hrvatskom tržištu eksplodirali natječaji za EU. Tinova karijera zatim je krenula u tom smjeru. Zamolili smo ga da nam pojasni kako se snašao u takvoj okolini.

Svaka ozbiljnija prijava imala je uvijet izrade poslovnog plana što je konzultantima predstavljalo problem. No meni je taj dio posla bio najdraži. Silno sam želio pomoću brojki dokazati da si „u pravu“.

Tako sam počeo s pisanjem poslovnih planova, investicijskih studija i CBA. Tu su došle do izražaja sve moje kompetencije i iskustvo koje sam imao u pisanju takvih planova za strane investicijske fondove. Kao što bez dobrog poslovnog plana ne možeš dobiti investiciju, isto tako bez dobrog poslovnog plana ne možeš dobiti sufinanciranje projekta na određenim natječajima za EU fondove. Za mene je to bila igra šaha protiv osobe koja to ocjenjuje ili institucije koja dodjeljuje sredstva. Moraš izraditi plan koji će biti održiv i realan, ali imati sve argumente na potencijalne manjkavosti, rizike ili pojašnjenja koja bi druga strana mogla imati ili zatražiti. Taj dio je poseban gušt. Osim igre, mene u tom procesu ispunjava što postajem dio uspjeha svakog projekta koji s tim planom ispuni svoje ciljeve. Neki poduzetnici, institucije ili društvo vjerojatno nikada ne bi ostvarili svoje „snove“ bez takvog procesa.

Nakon toga, Tino je odlučio usavršiti svoja znanja. Upisao je program Financijski analitičar na Institutu za menadžment koji mu je pružio nova znanja i alate koje i danas koristi u poslu.

Program financijski analitičar mi je definitivno dao još jednu dodatnu širinu, alate koje smo koristili na predavanja i  znanje koje sam dobio završetkom programa jako mi pomažu u poslu. Sjećam se kako smo na temelju javnih podataka radili analizu slučaja Agrokor i da smo svi na predavanju komentirali „Kako je ovo moguće?“  To je još jedan pokazatelj kako brojke nikada ne lažu, a znamo kako je sve završilo.

Rad na konkretnim primjerima iz prakse i to što sam klupu dijelio s raznim profilima i strukama, od računovođa, bankara i voditelja financija koji su na istu stvar gledali drugačije dalo je posebnu dimenziju programu.

Puno „gospodarske matematike“ i konkretan ispit s računanjem i izlaganje vlastitog rada prisile te da usavršiš i izoštriš sve osnovne alate i vještine potrebne za svakodnevno donošenje odluka na bilo kojoj poziciji koja je povezana s financijama.

Na Institutu za menadžment Tino je od nedavno i predavač: u sklopu programa Voditelj EU projekata Tino predaje o financijama (Poslovni plan, Investicijska studija i CBA), a u sklopu programa Voditelj poslovanja u malom poduzetništvu i Voditelj ureda njegov zadatak je polaznicima približi kako osnove računovodstva i financija mogu direktno primijeniti na vlastitom radnom mjestu. Način na koji predaje, Tino pojašnjava u nastavku.

Zadao sam si sljedeći okvir: 25% teorija, 75% praksa. To mi je prvo pravilo koje vrijedi za svaku temu i predavanje. Znanost je vrijedna koliko je primjenjiva. Formu pripreme ispunjavam, ali metodologija podučavanja je malo drugačija pa se predavanja dosta razlikuju od klasičnih power point prezentacija.

S obzirom na iskustvo i da je dio vremena proveo u klupama Instituta za menadžment, a sada je s druge strane klupe, Tino kaže:

„Ulaganje u znanje je uvijek sigurna investicija. Nitko ti ga ne može uzeti, a povrat može biti beskonačan“

Na pitanje kako se odmara od brojki, Tino bez previše razmišljanja odgovara – Krav Maga!

Odlazim s obitelji u prirodu i puno treniram! Krav Maga mi koristi i na predavanjima, iz nje crpim razne metode. Na završnom ispitu Krav Mage shvatio sam kako metodologija podučavanja može biti primjenjiva za bilo koju temu, ako si malo kreativan. Izraelci imaju vrlo jednostavan cilj podučavanja: u što kraćem vremenu potrebno je naučiti polaznika tehnike koje će primijeniti u realnom životu pod uvjetom da zna zašto radi to što radi. Ti kao instruktor kod njih učiš KAKO to postići s polaznicima. Istim principima se  vodim kada radim pripremu za predavanja.