fbpx

Učenje utemeljeno na igri potiče znatiželju i angažiranost

Učenje utemeljeno na igri potiče znatiželju i angažiranost

Učenje temeljeno na igrama je metoda poučavanja i učenja u kojoj se obrazovni sadržaj isporučuje korištenjem raznih igara. Ovaj pristup ima za cilj učiniti učenje interaktivnijim, zanimljivijim i zabavnijim, s ciljem poboljšanja motivacije i uspješnosti sudionika edukacije. Istraživanja su pokazala da učenje temeljeno na igrama može dovesti do poboljšanih ishoda učenja, osobito u područjima kao što su rješavanje problema, kritičko razmišljanje i suradnja.

Prateći trendove u obrazovanju 2021. godine započeli smo provedbu Erasmus projekta pod nazivom “Kvalitetom nastavnog procesa do zadovoljnih polaznika” gdje je nastavno osoblje Učilišta za poslovno upravljanje imalo priliku osnažiti postojeća i steći nova znanja i vještine kako bi unaprijedili nastavni proces i kvalitetu nastave za programe usavršavanja i osposobljavanja.

U nastavku možete pročitati kako smo se družili na edukaciji  “Game-based learning”  koja se održala u Ateni te saznati više informacija o benefitima gamifikacije.

Gamifikacija se može primijeniti u različitim okruženjima kao što su osnovne i srednje škole, sveučilišta, ustanove za obrazovanje odraslih ili za bilo koje druge programe obuke. Važno je napomenuti da se ne radi samo o dodavanju elemenata igre, već o razumijevanju temeljne psihologije i mehanike igara i kako se one mogu prilagoditi za postizanje ciljeva učenja.

Više je razloga zašto se učenje temeljeno na igrama smatra učinkovitim:

 • Angažman: Igre su same po sebi zanimljive i mogu privući pozornost i zanimanje učenika. To pomaže povećati motivaciju i sudjelovanje u procesu učenja.
 • Aktivno učenje: igre zahtijevaju od igrača aktivno sudjelovanje u procesu učenja, umjesto pasivnog primanja informacija. To može dovesti do boljeg zadržavanja i razumijevanja materijala.
 • Rješavanje problema: igre često zahtijevaju od igrača rješavanje problema, što može pomoći u razvoju kritičkog razmišljanja i vještina rješavanja problema.
 • Suradnja: mnoge igre zahtijevaju da igrači rade zajedno kako bi napredovali. To može pomoći u razvoju vještina suradnje i timskog rada.
 • Povratne informacije: Igre često daju neposredne i stalne povratne informacije igračima, koje im mogu pomoći da razumiju svoj napredak i identificiraju područja u kojima se trebaju poboljšati.

Sudionici edukacije “Game-based learning”   bili su zaista srdačni i druželjubivi tako da razmjene iskustva nije nedostajalo, posebice ako u obzir uzmemo činjenicu da svaka od zemalja sudionika (Grčka, Turska, Hrvatska, Italija, Finska, Rumunjska) ima različite obrazovne sustave te izazove s kojima se svakodnevno susrećemo.

Igre igranja uloga

Učenje temeljeno na RPG-u je metoda poučavanja i učenja u kojoj sudionici edukacije preuzimaju uloge likova u izmišljenom okruženju i rade zajedno na stvaranju zajedničke priče. 

RPG-ovi mogu pomoći u poboljšanju angažmana i motivacije sudionika te mogu promicati kritičko razmišljanje, rješavanje problema i suradnju. Oni također mogu pružiti polaznicima edukacije priliku da primjene ono što su naučili u sigurnom i kontroliranom okruženju.

RPG se može koristiti kao alat za podučavanje raznih vještina i koncepata, kao što su:

 • Poboljšanje pismenosti i jezičnih vještina
 • Razumijevanje različitih perspektiva
 • Poticanje kreativnosti i mašte
 • Izgradnja društvenih i emocionalnih vještina
 • Rješavanje problema i kritičko mišljenje
 • Potiče timski rad i komunikaciju

RPG se može koristiti u raznim obrazovnim okruženjima, uključujući osnovne i srednje škole, sveučilišta i korporativne programe obuke. 

Koncept cjeloživotnog učenja postaje sve važniji u današnjem svijetu koji se brzo mijenja, budući da su tehnologija i globalizacija učinili nužnim da ljudi neprestano ažuriraju svoja znanja i vještine kako bi ostali konkurentni na tržištu rada.

Ulaganje u obrazovanje ima ogromne benefite, važno je za mentalno i tjelesno zdravlje. 

Održavajte um aktivnim, iskoristite priliku i uložite u obrazovanje. Pogledajte ponudu obrazovnih programa Instituta za menadžment u kojem smo integrirali zanimljive metode podučavanja

 https://izm.hr/program/