Mango Sticky Rice Vintage – projekt polaznice Instituta za menadžment koji će ostaviti bez daha ljubitelje vintage-stila i one koji će to tek postati :)

Mango Sticky Rice Vintage – projekt polaznice Instituta za menadžment koji će ostaviti bez daha ljubitelje vintage-stila i one koji će to tek postati :)

Ako ste prolazili donjim gradom, točnije ulicom Ljudevita Posavskog 15 možda ste primijetili vintage-shop naše polaznice Nidžare Mustafić. Ako niste, svakako preporučujemo da pročitate poduzetničku priču, a nakon toga posjetite dućan i iz prve ruke pogledate pomno odabrane vintage-primjerke.

Kako se naša polaznica odlučila na ovaj pothvat, što je bilo presudno i zašto baš naziv Mango Sticky Rice Vintage pročitajte u tekstu niže.
Radite posao koji Vas ne veseli, imate želju i strast za nečim novim, a ne znate odakle krenuti? Nidžara je dosad više-manje uvijek radila uredske poslove koji je nisu veselili, a strast za vintage-odjećom i vlastitim dućanom bili su neostvareni san.

“Dugo sam o tome sanjala, nisu mi produžili ugovor na poslu, bila sam očajna, tražila sam pola godine posao, ali ništa se nije događalo. Svima govorim da me je definitivno program Voditelj prodaje na Institutu za menadžment odveo u poduzetništvo.”

Put do samostalnosti i otvorenja dućana bio je sve samo ne lagan. Trebalo je nekako upotpuniti nedostatak znanja i iskustva kako bi realizirala ideju. Logičan slijed bila je nadopuna znanja, odabir je pao na program Voditelj prodaje. Suvremeni pristup učenju kroz grupni i individualni rad, aktivno sudjelovanje u vježbama i simulacijama te učenje na stvarnim primjerima iz poslovne prakse omogućili su veliki napredak.

“Na nastavi sam radila na vlastitom projektu, razvijala sam brand i naučila sam prezentirati. Sve alate koji smo koristili na nastavi i danas primjenjujem u poslu. Od poslovnog plana, praćenja troškova, upravljanja društvenim mrežama, kreiranja kokreacije do same psihologije prodaje.”

Na pitanje kako je reagirala okolina na ideju odgovara sljedeće.

“Super mi je bio networking, u školi sam imala priliku i promovirati svoju ideju. Kolegica iz grupe čiji je suprug vlasnik ateljea pozvala me da u njihovu prostoru napravim pop up…, tada je sve krenulo.”

S obzirom na to da je hobi pretvorila u posao, zanimalno nas je li našla neki novi oblik opuštanja.

“Predavači na Institutu za menadžment su mi otvorili oči i usmjerili me da se osim ovim bavim i vođenjem tura po gradu.
Govorim talijanski, njemački i engleski pa sam položila ispit za turističkog vodiča. Moje specijalističke ture promoviraju vino, modu i antikvitete… sve što sam oduvijek željela.”

Na pitanje zašto baš ovakav naziv dućana, Nidžara odmah odgovara kako je ime izabrala dok je putovala Azijom, ondje je to tradicionalni desert.

“Htjela sam da moja odjeća bude desert mojim klijenticama.”

Nidžara ističe kako vintage nosi zadnjih 15 godina, povoljan je, originalan, kvalitetan, štedi resurse i nužan je. Sve više ljudi prepoznaje i prihvaća ovaj trend. U sklopu dućana organiziraju se i izložbe fotografija, ako ovih dana posjetite dućan dočekat će vas izložba analognih fotoaparata. Za sve ljubitelje satova Nidžara priprema izložbu džepnih satova koja će uskoro biti aktualna.

Cilj je da prostor ne bude samo dućan već “meeting i greeting place”.

Nidžara priznaje kako nije lako, teško je i zahtjevno baviti se marketingom, prodajom, računovodstvom i nabavom.

“Svakako se nikad ne bih vratila na staro, divno je gospodariti svojim vremenom i od hobija napraviti posao. Ako ja mogu, mislim da mogu svi, samo treba biti hrabar i krenuti!” Svima koji su u dilemi i ne znaju odakle krenuti Nidžara poručuje: ”Educirajte se i nakon završenog fakulteta ili škole, bit će te ispred konkurencije i sebi ćete kreirati ljepši i ispunjeniji život.”

Nadamo se da vas je ova priča na trenutak ohrabrila i inspirirala, podržite rad naše drage kolegice, posjetite shop na Instagramu OVDJE ili Facebook stranici OVDJE