fbpx

Coaching and mentoring for supporting teachers

Coaching and mentoring for supporting teachers

Edukacija Coaching and mentoring for supporting teachers održala se od 5. do 9. prosinca 2022. godine u Pragu u organizaciji Teacher’s academy. Na edukaciji je sudjelovalo 10 nastavnika iz Finske, Estonije, Španjolske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Hrvatske.

Sadržaj petodnevne edukacije bio je usmjeren na svladavanje vještina coachinga i mentoringa kako bi se osnažilo učitelje u individualnom i
grupnom radu s polaznicima/učenicima. Voditeljica Edukacije Bara Rodi sudionicima je dala korisne uvide u nekoliko metoda kojima je moguće osmisliti mentoring za svakog učenika individualno.

Sadržaj edukacije

Sadržaj edukacije ponudio je i gosta predavača koji je bio Carmine Rodi, a govorio je o komunikaciji i procesima koji se odvijaju prilikom interpretacije poruke koju dobivamo od drugog. Posebna važnost bili su međusobni uvidi i djeljenje iskustva obrazovnog susutava zemlje iz koje pojedini sudionik dolazi. Kolegice iz Finske podijelile su svoje iskustvo u mentoringu učenika s posebni potrebama ili poremećajima u učenju. Kolegica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Tasnime, podijelila je svoje iskustvo koje je stekla u predavanju Educational Leadershipa na Sveučilištu u New Yorku.

Posebno su korisni bili GROW modeli koje nam je objasnila te pokazala kako ta vrsta modela može koristiti u postavljanju i mjerenju osobnih ciljeva i razvoja pojedinog predavača.

Primjena stečenih znanja

Na Institutu za menadžment kontinuiramo radimo na poboljšanju kvalitete nastave i razvoju našeg predavačkog kadra. Posebno je bilo važno poslušati ovu edukaciju kako bismo vidjeli novitete u nastavi i obrazovanju i nove načine na koje možemo educirati naše predavače kako bismo povećali kvalitetu nastave za polaznike. Posebno će nam koristiti već spomenuti GROW model, kao i pitanja za metoring kako bi predavači mogli mentorirati polaznike unutra study case zadataka, izrade završnih radova ili implementacije njihovih ideja na radnim mjestima. Također, od koristi će nam biti naučeni modeli postavljanja ciljeva poput SMARTER goals tips i EXACT modela za postavljanje ciljeva.

Naša voditeljica nastave Anja Novak na edukaciji se susrela s ljudima koji rade u različitim obrazovnim sustavima i samim time sa iskustvima koja su joj proširila obrazovne vidike. “Posebno mi se svidjelo kako su svi usmjereni na rast i učenje, na promjenu koja je nužna kako bi se stvari u obrazovanju mijenjale na bolje. Polaznici su bili otvoreni za razgovor, druženje, zajedničko razgledavanje Praga.”

Vjerujemo da ćemo naučeno uspjeti primijeniti na brojnim obrazovnim programima koje provodimo na Institutu za menadžment.