fbpx

Ivona Ćurko: Četiri razloga zašto sam upisala program Voditelj za izradu i provedbu EU projekata na Institutu za menadžment

Ivona Ćurko: Četiri razloga zašto sam upisala program Voditelj za izradu i provedbu EU projekata na Institutu za menadžment

Ivona Ćurko, diplomirana ekonomistica s dugogodišnjim radnim iskustvom u bankarskom sektoru, u jesen 2021. odlučila se specijalizirati u području EU fondova. Ivona je na proljeće 2022. uspješno završila program Voditelj za izradu i provedbu EU projekata, a na dodjeli diploma 19. generacije polaznika Instituta za menadžment, proglašena je najboljom polaznicom grupe. Zaljubljenica u poljoprivredu, šetnju i planinarenje odlučila je pokrenuti vlastiti projekt, ali su joj nedostajala financijska sredstva. Koja znanja je Ivona stekla od stručnih predavača ključnih za prijavu projektne ideje, saznajte u nastavku intervjua.

Ivona, možete li nam nešto više reći o vašoj dosadašnjoj karijeri?

Moje poslovno iskustvo vezano je za rad u banci s pravnim subjektima, odnosno, poslovnim klijentima. Tijekom provedenih godina u bankarskom sektoru radila sam sa svim segmentima klijenata: mikro, malim, srednjim i velikim. Kroz rad s klijentima, upoznala sam i specifičnosti raznih djelatnosti u kojima poslovni subjekti djeluju, pratila njihov razvoj, projekte i investicije, tekuće poslovanje te pronalazila rješenja za njihove financijske potrebe.

Kako je došlo do odluke da se specijalizirate u području EU projekata?

U mom rodnom gradu Kninu imam jedan stari objekt kojem je potrebno kompletno renoviranje i čiji kapacitet i potencijal daje mogućnost prenamjene u heritage boutique hotel. Objekt je na zanimljivoj lokaciji, u staroj gradskoj jezgri. Grad se razvija u smislu pružanja turističkih usluga te postoje potrebe za smještajnim kapacitetom. Smatram kako je ulaganje u ovaj pothvat opravdano, ali investicija je velika i da bi bila isplativa, potrebno je angažirati bespovratna sredstva. Stoga je potrebno pripremiti projekt i dokazati njegovu isplativost kako bih zainteresirala potencijalne ulagače.

S obzirom na to da sam već imala ideju i objekt te određena znanja u smislu pronalaska financiranja, odlučila sam svoje znanje proširiti tako da se dodatno educiram i pripremim projektnu ideju za apliciranje na EU fondove. Tako sam kombinirala svoje dosadašnje poslovno iskustvo, proširila svoje znanje, stekla neke nove ideje i nadam se da ću realizirati svoj projekt.

Na programu ste prošli kroz teoriju nužnu za razumijevanje EU projekata, ali ste i kroz grupni rad pripremali stablo ciljeva i problema, analizu dionika te logičku matricu. Što Vam se na programu posebno svidjelo, zašto ste odlučili program upisati na Institutu za menadžment?

Program je izvrsno koncipiran jer je dao pregled funkcioniranja EU i načina dodjele sredstava. To je jedan kratki uvodni dio, od par sati, a nakon toga je slijedio rad u grupama ili samostalno u tijeku kojeg smo pripremali svoje projekte, odnosno pisali projekte za aplikaciju na EU fondove. Meni najzanimljiviji dio projekta bio je razvoj projektne ideje i formiranje logičke matrice. To je bila srž ovo edukacije, i tu sam zaista stekla novo znanje, odnosno novu vještinu.

Za Institut za menadžment sam se odlučila iz četiri razloga:

  1. Na web stranici Instituta predstavljeni su predavači i njihovo dosadašnje iskustvo u provođenju EU projekata. Svi predavači posjeduju praktično iskustvo koje je iznimno važno za prijenos znanja.
  2. U vrijeme pandemije koronavirusa kada su predavanja većinom bila online, Institut za menadžment je pružao najpovoljniji omjer predavanja uživo i online, naravno, poštivajući sve epidemiološke mjere. Meni je bilo važno da što je moguće više predavanja bude uživo jer je tako proces učenja daleko efikasniji.
  3. Termini predavanja su bili u vremenu koje mi odgovara, tj. popodnevni sati i to dva puta tjedno. Obzirom da radim, više od dva puta tjedno bi bilo preintenzivno tako da je ovo bio savršen omjer između edukacije i drugih obaveza koje imam.
  4. Na kraju, kada ti odgovora usluga koju kupuješ, važna je cijena te usluge kao i način plaćanja. I ovaj dio također je bio prihvatljiv.

Eto, kada se svi elementi zbroje, odluka je bila jednostavna → Institut za menadžment.

Na dodjeli diploma 19. generacije polaznika proglašeni ste najboljom polaznicom grupe. Koja znanja će Vam najviše pomoći u daljnjem radu?

Razvoj projektnog prijedloga ili Project cycle management je nešto što će mi sigurno pomoći jer upravo to je dio u kojem sam stekla novu vještinu. U okviru ovog dijela radili smo analizu dionika, problema, ciljeva, strategije i na temelju istog izrađivali logičku matricu.

Ovaj dio mi je definitivno bio najkorisniji jer je pomogao da svoju ideju uobličim u projekt po zahtjevanim standardima te ću ista znanja koristiti i dalje kad budem radila na razvoju projektne ideje. Ne manje važno, jest i onaj praktični dio, a to je kako ideju u konačnici ubaciti u tražene obrasce i predati na natječaj.

Koji savjet, odnosno preporuku biste dali budućim polaznicima Instituta za menadžment?

Novih edukacija, znanja i osobnog razvoja nikad nije dosta. Cjeloživotno učenje kojim proširujemo postojeće znanje te dobivamo novo, samo dodatno obogaćuje. U istinitost ove tvrdnje ponovno sam se i sama uvjerila upisom ove edukacije na Institutu za menadžment.

Ovom edukacijom, s iskusnim predavačima te koncepcijom programa, uz aktivno slušanje i praktične vježbe, zaista možete dobiti nova znanja i vještine, stoga iskoristite svoju priliku!