fbpx

Predavač programa Izrada i dizajn web sučelja u WordPressu Tomislav Šuk: “Očekujem da će polaznici iskoristiti priliku za stjecanje novih znanja i vještina za razvoj karijere i poslovnih mogućnosti”

Predavač programa Izrada i dizajn web sučelja u WordPressu Tomislav Šuk: “Očekujem da će polaznici iskoristiti priliku za stjecanje novih znanja i vještina za razvoj karijere i poslovnih mogućnosti”

Tomislav Šuk vlasnik je obrta EFORTIS za informatiku i marketing. Bavi se razvojem Internet stranica i trgovina već više od 10 godina. Kao stručnjak u ovom području, bavi se istraživanjem i primjenom aktualnih tehnologija kako bi osigurao kvalitetne i funkcionalne web stranica za svoje klijente. Tijekom godina stekao je stručnost u raznim tehnologijama i alatima za izradu Internet stranica, a posebno se usredotočio na WordPress, jedan od najpopularnijih CMS-ova za izradu web stranica. Kao WordPress Developer, radio je na raznim projektima, od manjih Internet stranica do složenih Internet trgovina i aplikacija.

Tomislav je i naš predavač na programu Izrada i dizajn web sučelja u WordPressu na Institutu za menadžment. Više o njemu kao i samom programu pročitajte u nastavku.

Karijeru ste započeli radom u digitalnoj agenciji kao front-end developer. Kako je nastala ideja za pokretanjem vlastitog posla?

Ideja za pokretanjem vlastitog posla kod mene se razvijala postepeno tijekom godina rada u industriji. Kao WordPress Developer radio sam za različite tvrtke i klijente, stjecao iskustvo i znanje u svojoj struci, no sve više sam osjećao da želim više slobode u radu i više samostalnosti u vođenju projekata.

Ponajprije, htio sam raditi na projektima koji su meni osobno zanimljivi i izazovni te sam htio biti odgovoran za njihov razvoj i konačni rezultat. Također, želio sam biti fleksibilniji u svom radnom vremenu i imati veću kontrolu nad svojim radnim rasporedom. Kako sam već imao iskustva u radu s klijentima i projektima te sam bio siguran u svoje znanje i sposobnosti, odlučio sam krenuti u samostalni poduzetnički pothvat.

Tomislave, dobitnik ste mnogih nagrada za svoj rad. Jedna od njih je i Croatian Health Insurance Fund – Hackathon za razvoj mobilne i web aplikacije za HZZO. Možete li nam reći nešto više o tome?

Sudjelovao sam na Croatian Health Insurance Fund – Hackathonu za razvoj mobilne i web aplikacije za HZZO, gdje smo osvojili 2. mjesto. Bilo je to natjecanje u kojem su sudionici u roku od 24 sata trebali osmisliti i razviti ideju za poboljšanje usluga Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje korištenjem mobilnih i web aplikacija.

Naša ideja se odnosila na nadogradnju postojeće internetske stranice s interaktivnom kartom, koja bi omogućila korisnicima da brzo i jednostavno pronađu lokacije domova zdravlja i bolnica u svojoj blizini. Nadalje, korisnicima bi se omogućio pristup popisu doktora, njihovim radnim vremenima i kontakt informacijama, što bi dodatno olakšalo pronalaženje i kontaktiranje zdravstvenih ustanova.

Ova ideja se pokazala uspješnom i privukla je pozornost žirija, što sugerira da je uistinu korisna i zanimljiva. Uz pomoć ove nadogradnje, korisnici bi mogli uštedjeti vrijeme i trud u pronalaženju odgovarajućih zdravstvenih ustanova i stručnjaka, što bi moglo pomoći u poboljšanju kvalitete zdravstvene skrbi za građane. Jedno vrlo korisno i zanimljivo iskustvo koje mi je pomoglo razviti vještine i steći nova znanja, a i upoznati nove ljude u industriji.

Predavač ste na novom programu Izrada i dizajn web sučelja u WordPressu na Institutu za menadžment koji uskoro kreće. Kome je program namijenjen i koje je predznanje polaznicima potrebno?

Program Izrada i dizajn web sučelja u WordPressu je odlična prilika za sve one koji žele naučiti kako izraditi profesionalne i funkcionalne web stranice pomoću WordPressa. U programu će se obrađivati sve bitne teme, poput kreiranja i prilagođavanja tema, upravljanja sadržajem, optimizacije web stranica za tražilice te implementacije najpopularnijih WordPress dodataka za proširenje funkcionalnosti Internet stranica.

Program će biti prilagođen potpunim početnicima koji se s WordPressom susreću prvi put. Svi polaznici će dobiti pristup dodatnom online materijalu za učenje, koji će im pomoći da dodatno prošire svoje znanje i vještine.

Prije početka programa polazici mogu početi razmišljati samo o idejama o vlastitoj web stranici i pripremiti neki materijal poput teksta, slika ili videa koje bi htjeli objaviti na stranici.

U programu koji traje ukupno 150 sati predavač ste za većinu modula. Što polaznici mogu očekivati od Vaših predavanja?

Kao predavač, svoj stil rada temeljim na interaktivnosti i praktičnosti. Pokušavam uključiti polaznike u diskusije, postavljati pitanja i dati im priliku da praktično primijene naučeno. Također, trudim se da svi polaznici razumiju koncepte i tehnologije koje obrađujemo, bez obzira na njihovo prethodno znanje.

Polaznici će na tečaju naučiti kako instalirati WordPress platformu na poslužitelju koji će biti osiguran od strane Učilišta. Nakon instalacije, polaznici će imati priliku kreirati vlastitu web stranicu, koju će moći slobodno koristiti nakon završetka tečaja.

Rad na web stranicama će, dakle,  biti praktičan i interaktivan, gdje će polaznici imati priliku primijeniti naučeno kroz radionice i vježbe na vlastitim web stranicama. Tijekom radionica, polaznici će dobiti potrebne informacije o tome kako izraditi i prilagoditi teme, upravljati sadržajem, te kako optimizirati web stranice za tražilice.

A što vi očekujete od polaznika?

Kao predavač, očekujem od polaznika da budu motivirani i spremni aktivno sudjelovati u radionici. Važno je da su spremni učiti i eksperimentirati s novim alatima i tehnologijama. Također, očekujem da će biti otvoreni za dijeljenje svojih ideja i pitanja tijekom radionica, kako bi se mogli dobiti što konkretniji savjeti i rješenja za eventualne probleme.

Ukratko, očekujem da će polaznici biti aktivni i angažirani te da će se potruditi iskoristiti priliku za stjecanje novih znanja i vještina koje će im pomoći u daljnjem razvoju karijere ili pokretanju vlastitog posla.

 Koji su po Vama najveći izazovi kod izrade i dizajna web sučelja u WordPressu?

Izrada i dizajn web sučelja u WordPressu može predstavljati određene izazove, posebno za početnike. Neke od najčešćih izazova uključuju:

  1. Odabir odgovarajuće teme za vašu web stranicu može biti težak zadatak, jer postoje tisuće dostupnih tema na tržištu, a neke su bolje od drugih u smislu funkcionalnosti, brzine učitavanja i prilagodljivosti.
  2. Prilagođavanje teme prema vlastitim potrebama i željama. To može biti izazov ako nemate dovoljno iskustva u radu s WordPressom.
  3. Integracija dodataka: WordPress ima veliki broj dodataka koji omogućuju različite funkcionalnosti vašoj web stranici, no njihova integracija i podešavanje može biti složeno, a neki dodaci mogu usporiti vašu web stranicu.
  4. Sigurnost: WordPress je popularan CMS sustav te zbog toga predstavlja primamljiv cilj za napade hakera. Potrebno je provoditi mjere zaštite i nadogradnje kako bi se osigurala sigurnost web stranice.

Uzimajući u obzir ove izazove, važno je imati dobro razumijevanje WordPress platforme i strpljenje prilikom izrade i dizajna web sučelja. Također, važno je pratiti trendove i tehnologije u izradi kako bi osigurali da Internet stranica bude moderna, funkcionalna,  brza i sigurna.

Mogu li se polaznici nakon završetka programa zaposliti kao  WordPress Developeri ili raditi samostalno?

Nakon završetka programa, polaznici će imati dovoljno znanja i vještina za rad na izradi i dizajnu Internet stranica u WordPressu. Mogu raditi kao WordPress Developeri u web agencijama, tvrtkama s vlastitim web stranicama ili kao samostalni freelanceri. Također, mogu se usmjeriti u razvoj WordPress dodataka i tema te učiti i razvijati svoje vještine u tom smjeru.

Nakon što se stekne dovoljno znanja i vještina u izradi i dizajnu web stranica moguće je pokrenuti i svoj posao. No, potrebno je imati na umu da pokretanje vlastitog posla nosi i određene izazove te je potrebno imati i poduzetnički duh i vještine upravljanja poslovanjem kako bi se uspješno razvijao i održavao posao.

Imate li savjet za one koji još uvijek razmišljaju hoće li upisati program?

Onima koji još uvijek razmišljaju hoće li upisati program, savjetovao bih da dobro razmisle o svojim ciljevima i interesima te da procijene koliko im je znanje iz izrade i dizajna Internet stranica u WordPressu potrebno za njihovu karijeru ili osobni razvoj.

Također bi bilo dobro da razgovaraju s ljudima koji su već prošli kroz ovaj program ili se bave sličnim poslom kako bi dobili bolji uvid u to što ih očekuje. Uz to, važno je imati motivaciju i želju za učenjem kako bi se program uspješno završio i stekla nova znanja i vještine.

Znanje o izradi i dizajnu web sučelja u WordPressu može biti vrlo korisno za različite karijere i poslovne mogućnosti. Mnoge tvrtke i organizacije, bez obzira na industriju u kojoj posluju, imaju potrebu za web stranicama i online prisutnosti. Stoga, poznavanje WordPressa i vještine izrade i dizajna web sučelja mogu biti vrlo korisni za različite uloge unutar tih tvrtki, kao što su digitalni marketing, prodaja, PR ili upravljanje Internet trgovinom.

Nadalje, neovisni kreativci i poduzetnici mogu koristiti ovaj alat za izgradnju vlastitih Internet stranica i uspostavljanje prisutnosti na internetu, što može biti bitno za uspjeh njihovog poslovanja. Stoga požurite i upišite program, broj mjesta je ograničen.