fbpx

Dina Balić: Razvijanjem svojih znanja, a uz to i sposobnosti, svatko može za sebe stvoriti prilike za bolju budućnost.

Dina Balić: Razvijanjem svojih znanja, a uz to i sposobnosti, svatko može za sebe stvoriti prilike za bolju budućnost.

Donosimo vam nastavak intervju s našom polaznicom Dinom Balić, koja je završila program Voditelj ljudskih potencijala, otvorila centar za razvoj potencijala pojedinaca i organizacija Revitalum, te uspješno korača prema diplomi magistre ekonomije.

Dina, polaznica programa usavršavanja Voditelj/ica ljudskih potencijala, generacija 2019/2020, pobornik je cjeloživotnog učenja i smatra da je to jedini način kojim si možemo osigurati osobni i profesionalni rast. Od završetka edukaacije prošlo je skoro dvije godine, Dina je nakon porodiljnog dopusta “ubacila u petu brzinu”, poslovne usluge koje radi u centru Revitalum prilagođava novoj ulozi, te paralelno priprema diplomski rad na temu organizacijskih promjena s naglaskom na upravljanje ljudskim resursima.

 Dina, od završetka programa na IZM-u prošlo je skoro dvije godine, što se novoga dogodilo kod Vas?

– Taman pri završetku edukacije za Voditelja ljudskih resursa na IZM zahvatila nas je pandemija koja je ostavila traga na živote svih nas. Iako su mnogi žalili što smo prešli online, meni se to pokazalo kao odlično razdoblje za neke nove smjerove. Period pandemije provela sam u poslovnim izazovima, ali i očekujući prinovu te se prije godinu dana rodio moj sinčić koji je osim radosti u moj život unio i potrebu da poslovanje i sve aktivnosti prilagodim svojoj novoj ulozi.

Iza nas je izazovan period, ali odmora nema. U centru za razvoj potencijala pojedinaca i organizacija Revitalum planirate nove usluge. O čemu je riječ?

– U centru Revitalum nudimo usluge profesionalnog razvoja za pojedince i organizacijskog razvoja za tvrtke. Novu uslugu razvijamo u smjeru cjelokupne ponude usklađivanja poslovanja malih i srednjih poduzeća s njihovim rastućim potrebama za upravljanjem ljudskim potencijalima. Mnoga mala poduzeća danas susreću se s brzim rastom poslovanja i broja zaposlenih. Briga oko zaposlenih važan je segment održavanja konkurentske prednosti na tržištu pa u tom smjeru radimo na osvještavanju o ulozi HR odjela u tvrtkama, te provodimo usklađivanje poslovanja i uvođenje procedura za razvoj HR poslova. Kako mnoge male i srednje tvrtke, te njihov management, ne stavljaju u prvi plan formiranje takvih odjela, HR poslove radimo kao vanjski suradnik prema specifičnim potrebama svake tvrtke.

Organizacijske promjene u tvrtkama zauzimaju veliku ulogu, no ne posvećuje im se uvijek potrebna pažnja. Za to postoje mnogi razlozi, ali i načini da se organizacijske promjene uspješno provedu. Osim što se tim područjem bavim kroz rad u malim i srednjim tvrtkama, pažnju sam toj temi posvetila i u formalnom obrazovanju, pri izradi diplomskog rada na studiju ekonomije. Istraživanje koje provodim ima za svrhu ukazati na važnost managementa u organizacijskim promjenama, prema segmentima McKinseyevog modela 7S.

Istraživanje se provodi do 30.06. pa pozivam sve koji su sudjelovali u organizacijskim promjenama bez obzira u kojoj ulozi, da doprinesu svojim iskustvom u anketi: https://forms.gle/LJdEtEpz6t8iviXBA Rezultate ću rado podijeliti sa zainteresiranima.

 Na Institutu ste završili program usavršavanja Voditelj ljudskih potencijala, program je koncipiran tako da se uz teorijsko znanje može dobiti i uvid u praktična iskustva preko predavača koji su spremni podijeliti svoje primjere, kako dobre tako i manje dobre prakse. Koliko Vam navedeno koristi u trenutnom radu?

Edukacija Voditelj/ica ljudskih potencijala na IZM bila je iznimno značajna za razvoj moje profesionalne uloge. Iako sam imala nešto iskustva u poslovima iz domene ljudskih potencijala, kroz edukaciju sam dobila još puno novih uvida koji su proširili moje znanje ali i pomogli mi da steknem vrijednu praksu. Predavači su redom unosili svoje životopisne primjere u izlaganja i dodavali vrijednost na teoriju koja se može naći u knjigama. Na taj način sam dobila informacije iz prve ruke što i kako funkcionira u odjelima ljudskih potencijala u velikim sustavima, te na koji način se isto može implementirati u manje organizacije.

U intervjuu ranije, spomenuli ste kako ulaganje u sebe i svoje kompetencije ne treba gledati kao ulaganje u posao nego ulaganje u vlastitu budućnost. Jeli se što promjenilo, koju poruku bi danas poslali budućim polaznicima?

I dalje sam pobornik cjeloživotnog učenja i smatram da je to najvrjednije ulaganje koje svaka osoba može za sebe poduzeti. Razvijanjem svojih znanja, a uz to i sposobnosti, svatko može za sebe stvoriti prilike za bolju budućnost. Iako se do znanja može doći na različite načine, smatram da je dinamika grupe najveća vrijednost koju jedna edukacija može ponuditi. A uz to, rasti i razvijati se među ljudima sličnima sebi stvara krug podrške neophodan za daljnji razvoj i uspješno poslovanje.