fbpx

„Poduzetni limači“ – Jedinstveni edukativni program za djecu!

„Poduzetni limači“ – Jedinstveni edukativni program za djecu!

Poduzetnost i proaktivnost kao vrijednosti, poduzetničke kompetencije i iskustveno učenje neke su od ključnih karakteristika novog programa!

Prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja svega 2,1 % učenika u Hrvatskoj ima poduzetan profil. Osobito zabrinjava činjenica da sklonost prema inicijativnosti i poduzetnosti opada tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Iznimno niska razina osviještenosti o važnosti poduzetničkih vještina te nedostatak edukativnih programa koji razvijaju ovakve neophodne vještine kod djece bili su zato povod Institutu za menadžment u osmišljavanju jedinstvenoga edukativnog projekta „Poduzetni limači“ kojim se po prvi put u Hrvatskoj potiče poduzetnost i razvijaju poduzetničke kompetencije kod djece.

Program „Poduzetni limači“

Namijenjen djeci vrtićkog uzrasta i djeci nižih razreda osnovnih škola, program za cilj ima omogućiti i osigurati kvalitetnu edukaciju za djecu te poticati njihovu poduzetnost, kreativnost, proaktivnost, odlučnost, samopouzdanje i kritičko razmišljanje. U partnerskim institucijama, Dječjem vrtiću Maksimir i Osnovnoj školi S. S. Kranjčevića, u tijeku je upravo testna faza provođenja. Za razvoj vještina i kompetencija u programu se koriste inovativne nastavne metode i alati rada s djecom, a organiziran je u ukupno četiri modula: Poduzetnost kao vrijednost pojedinca, Poduzetnički proces, Razvoj poslovnog modela te Poduzetnički pitch. Svaki od modula ima svoje specifičnosti i značajke koji djeci prenosi znanja i vještine u svrhu dobivanja cjelovitog uvida u poduzetničke procese, vrijednosti i djelovanja te se uvelike oslanja na iskustveno učenje, a ne učenje pojmova, naglasila je Anja Novak, voditeljica nastave na Institutu za menadžment.

Stručna konferencija „Poduzetni limači“ i panel-diskusija

Kako bi što kvalitetnije predstavili program, Institut je u zagrebačkom ZICER-u 2. studenoga održao stručnu konferenciju pod nazivom „Poduzetni limači“. Ključna točka konferencije bila je panel-diskusija koja je okupila stručnjake s područja obrazovanja: prof. dr. sc. Velimira Sriću s EFZG-a, Teodora Petričevića iz ACT Grupe, dr. sc. Ivu Senegović i Ivanu Vrhovski s VERN’-a, Sandru Matijević iz ZICER-a, Anju Novak iz Instituta za menadžment te moderatoricu Sandru Vlašić (Terra HUB Croatia). Tema panela bila je važnost ovakvog tipa edukativnih programa u redovnom školskom i odgojnom kurikulumu te važnost poticanja mladih na kritičko razmišljanje, preuzimanje odgovornosti te učenje kroz metode pokušaja – promašaja. Panelisti su se također osvrnuli i na ključne kompetencije koje su tražene na tržištu rada, društveno odgovorno poslovanje i ponašanje te specifičnosti obrazovnog sustava i trenutno stanje odgojno-obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Mišljenja stručnjaka

Velimir Srića smatra da će program kao edukacija imati dugoročne pozitivne posljedice po društvo i limače u Hrvatskoj, dok je Iva Senegović sretna što je nakon 18 godina napokon poduzetništvo u fokusu edukacijskog programa.

Ivana Vrhovski dodaje: „”Poduzetni limači” nisu samo program koji će odgajati buduće poduzetnike, već će poticati poduzetnost kod pojedinaca kako bismo jednog dana imali društvo uspješnih i optimističnih pojedinaca, željnih stvaranja dodatne vrijednosti. Naime, već danas korporacije od svojih djelatnika očekuju te priželjkuju poduzetnički mindset te je kompanijama važno da imaju poduzetne djelatnike koji proaktivno sudjeluju u radu svojeg poslodavca. Sigurna sam da će ovakav edukativni program doskočiti poboljšanju trenutne nepovoljne statistike na razini poslodavac – djelatnik.“

Teodor Petričević zaključio je kako se programom potiču sistemske promjene koje uistinu utječu na društvo u cjelini te pravedne prakse, što djeca vrlo dobro prepoznaju u društvu – pravedne ili nepravedne situacije: „Cjeloživotno obrazovanje iznimno  je važno za otvaranje vidika, takav način obrazovanja nema zastare, a vrtić je idealna polazišna točka. Kako bismo odgajali nove generacije gladne iskustva, mašte, igre, glupiranja te pokušaja i promašaja u kojima će pronalaziti prilike, važno je djecu što ranije izložiti takvom obrazovanju.“

Uz edukativnu, program „Poduzetni limači“ ima i društveno odgovornu komponentu jer Institut za menadžment planira besplatnu provedbu u ruralnim i manje razvijenim krajevima Hrvatske. Tako će djeci s područja Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije i šire biti pružena kvalitetna znanja iz područja poduzetnosti i poduzetničkih kompetencija.

Više detalja i zanimljivosti o programu pročitajte na službenoj stranici OVDJE .