fbpx

Porezni specijalist: Zvanje koje otvara mnoga vrata u karijeri

Porezni specijalist: Zvanje koje otvara mnoga vrata u karijeri

Ako ste ikad radili u financijskom sektoru, onda jako dobro znate koliko su promjene zakona i propisa česte. Također znate i koliko je važno za učinkovito upravljanje poduzećem imati opsežno znanje iz područja poreznog sustava RH.

Naime, česte promjene zakona mogu vrlo lako dovesti do nepoznavanja poreznih propisa, a nejasnoće u tumačenju do problema u njihovoj primjeni. Sve to može rezultirati visokim novčanim kaznama.

Sve te činjenice vrlo su dobro poznate poduzetnicima pa ne čudi što je potražnja za poreznim stručnjacima veća nego ikad. No poduzetnicima nije svejedno kojeg će poreznog stručnjaka odabrati. Prednost zato daju kvalitetnim poreznim stručnjacima, a to su osobe koje imaju sva potrebna znanja, vještine, kao i iskustvo u obavljanju posla poreznog specijaliste. Baš kao što je to slučaj u drugim branšama, najlakše dobivaju posao one osobe koje su spremne na  kontinuiranu edukaciju.

Zato, razmišljate li o tome da i sami postanete porezni specijalist, nastavite čitati članak i saznajte čime se porezni specijalist točno bavi te kako i vi možete postati vrhunski ekspert za poreze.

Znate li za što je sve odgovoran porezni specijalist?

Iako vam se naizgled čini da je vrlo jasno čime se porezni specijalist bavi, hajdemo ipak provjeriti u detalje. Porezni specijalist je zadužen za mnoge poslovne aktivnosti pa u nastavku ističemo one važnije zadaće:

  • utvrđivanje porezne obveze poduzeća sukladno zakonskoj regulativi
  • sastavljanje svih vrsta poreznih prijava (godišnja prijava poreza na dobit, poreza na dohodak te prijava poreza na dodanu vrijednost) s ciljem postizanja ušteda
  • analiza financijskih izvještaja s poreznog aspekta primjenjujući hrvatske i međunarodne standarde financijskog izvještavanja
  • procjenjivanje usklađenosti s poreznim propisima i davanje preporuke glede porezno najisplativijeg pristupa u poduzeću
  • odgovaranje na zahtjeve državnih tijela u upravnom postupku i poreznom nadzoru

Volite li brojke, analize i tabele, tada vam još jedino preostaje provjeriti zadovoljavate li sljedeći uvjet za upis programa “Porezni specijalist”, a to je formalno obrazovanje.

Tko se sve može educirati za poreznog specijalista?

Zvanje poreznog specijalista možete steći ako ste završili preddiplomski ili diplomski studij ekonomije, prava ili drugog sličnog područja.

Osim djelatnicima u financijama i knjigovodstvu te pravnicima, edukacija za poreznog specijalista namijenjena je i menadžerima te onim poduzetnicima koji žele uzeti stvar u svoje ruke i znati riješiti izazove vezane uz oporezivanje u svom poduzeću ili poduzeću u kojem su zaposleni.

Što nudi program “Porezni specijalist” Instituta za menadžment?

Program Poreznog specijalista na Institutu za menadžment vrlo je detaljan, što znači da ćete po njegovom završetku dobiti sva znanja potrebna za obavljanje posla poreznog specijalista. To uključuje znanja o poreznoj politici RH, pravima različitih vrsta poslovanja, financijskim izvještajima, transferima cijena i menadžerskom računovodstvu. Ukratko, steći ćete praktična znanja za učinkovito upravljanje poduzećem i rješavanje problema vezanih uz oporezivanje, PDV, porez na dobit i porez na dohodak.

Naši predavači redom su stručnjaci s dugogodišnjom praksom u području poreza, financija, računovodstva te prava. Kroz interaktivna predavanja i brojne primjere iz domaće i inozemne poslovne prakse, objasnit će vam i one najkompleksnije porezne teme.

U slučaju da zapnete na nekom od modula, dobro je to što u sklopu programa uvijek možete dogovoriti individualne konzultacije s predavačima. Predavači Instituta za menadžment rado će vam izaći u susret i pomoći da riješite sve izazove.

Po završenom programu pristupit ćete ispitu koji je ujedno dokaz da ste uspješno savladali gradivo, čime stječete pravo upisa novostečenog zvanja u radnu e-knjižicu.

Više o samom programu pročitajte ovdje, a za sva dodatna pitanja javite nam se telefonski ili e-mailom. Rado ćemo vam odgovoriti.